
Bireysel Koçluk
Herkes zaman zaman tuhaf bir kaygı nöbetiyle karşı karşıya kalır, ancak gerçek bir kaygı bozukluğu, kişinin günlük hayatını felç eder. Aradaki fark, normal kaygının yaşamda biraz rahatsız edici veya nahoş bir olaya eşlik edebilmesidir; anksiyete bozukluğu olanlar kendilerini durumlardan tamamen korkmuş hissederken bulabilirler ve diğerleri için hiç endişe kaynağı olmayacak senaryolar.Kayıtlı ve oldukça deneyimli bir özel anksiyete bozuklukları psikiyatristi ile konuşarak yardımcı olmak için kaygınız ile uğraşırsanız, bu kadar uzun bir süre boyunca özgürlüğünüzü çalmış olabilecek düzensizlikten kurtulabileceksiniz. Anksiyete bozukluklarından muzdarip olmayanlar, büyük ölçüde hiçbir sebep olmaksızın ve uyarı olmaksızın tüm vücudunuzun korkuyla veya sefil terörle boğulmuş olma hissini hayal edemezler.
Anksiyete bozukluklarıyla ilişkili belirtilerin çoğu hem açık hem de tahmin edilebilir olsa da, diğerleri gözden kaçma eğilimindedir. Kaygınızla başa çıkmanıza yardımcı olması için kayıtlı ve oldukça deneyimli bir özel anksiyete bozuklukları psikiyatristi ile konuşarak. Anksiyete bozuklukları birçok şekilde kendini gösterir ve hiçbir vaka birbirinin aynısı değildir. Bununla birlikte, sıklıkla ortaya çıkan ve aşağıdakileri içeren belirli türde anksiyete bozuklukları vardır:
- Genel Anksiyete Bozukluğu – Gerçek bir tetikleyici olmadan ortaya çıkan ve bunaltıcı olabilen, genellikle günün birçok saatinde devam eden endişe ve korku duyguları. Endişe verici düşünceler, hızlı kalp atışı veya nefes alma, terleme, mide kelebekleri, göğsünde düğümlenme veya sadece kas gerginliği ve gergin hissetme gibi endişenin fiziksel belirtileri olabilir.
- Obsesif-Kompulsif Bozukluk (OKB) – Tekrarlayan ve rahatsız edici davranışlar veya düşünceler OKB’nin temel göstergeleridir. Bu düşünce veya davranışlar hijyen, güvenlik, temizlik, düzen veya herhangi bir şey hakkında olabilir.
- Panik Bozukluğu – Birdenbire ortaya çıkan ve gerçek bir açıklaması olmayan veya gerçekten de belirli bağlamlarda ortaya çıkan panik ataklar. Panik atak, hızlı bir kalp atışı, sığ hızlı nefes alma ve genellikle derin bir korku hissini içerebilir.
- Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) – Birey, hayatındaki travmatik veya sıkıntılı bir olay/dönem sonrasında kronik kaygıdan muzdarip olduğunda. Kişi olayla ilgili istenmeyen geri dönüşler yaşayabilir, kabuslarla uyanabilir, kendisine travmayı hatırlatan durumlardan kaçınabilir ve genellikle aşırı uyanık, her zaman tetikte olabilir.
- Fobiler – bunlar genellikle nispeten zararsız olan bir şeye karşı duyulan mantıksız korkudur.